Yeni ‘ben’e destek
Her eylemden sonra illa bir dönüşüm deneyimler danışan. Ama büyük, ama küçük. Mesela duygusal yeme olan bir danışan, biyolojik olarak bakar ki az protein yiyor ve protein yemeye başlar. İştahı kesilir. Bu bir dönüşümü gerektirir. Ya da başka bir danışan, ilişkilerde çok fazla taviz verdiğini, hayır diyemediğini fark eder. Hayır demeye başlar. Kendinde rahatlama sağlarken ilişkisinde ek bir sıkıntı olabilir. Bu sefer yeni olan bu meselenin üzerinden gidilebilir. Bu aşamaların hepsi birbiriyle geçişlidir. Overlap eder, üst üste biner. Mehter takımı gibi, iki ileri bir geri olur. Bir dönem fazla gelir, mola verilir. Sonra tekrar bu sürece başlanabilir.
İnsanın doğası gereği, hayatın doğası gereği, biliyoruz ki sürekli bir devinim içerisindeyiz. Yaşam zordur ve yaşam tekamülü gerektirir. Dolayısıyla ölene kadar hem düğümlerimiz olacaktır hem de farkındalıklarımız. Bundan doğacak eylemler ve yeniye dönüştüğümüz zamanlar olacaktır.
Sizi arayışa iten nedir?
Terapiye ihtiyacım var mı? Ne zaman terapi almalıyım? Terapimin hangi aşamasındayım? Daha yolum uzun mu?
İç Dökme
İlk aşama, bir mesele, düğüm olduğunu fark etmenizdir. Çünkü bazı insanlar yaşadıkları durumun, sıkıntılı bir şey olduğunu da fark edemezler. O zaman zaten herhangi bir desteğe ya da terapiye ihtiyaç bile duymazlar.
Derin Anlayış
İkinci aşamamız da farkındalık aşamasıdır. Yaşanan sorunla, düğümle alakalı onu çözmeye yönelik ne olabilir, neler yapılabilir yada onun altında yatan meseleler nelerdir diye bakma sürecidir.
Harekete Geçme
Farkındalıklar patır patır karşımıza çıkmaya başlar. Farkındalıklar gelmeye başladıkça, bunlar bir eylem ihtiyacı doğurmaya başlarlar.
Yeni ‘ben’e destek
Her eylemden sonra illa bir dönüşüm deneyimler danışan. Ama büyük, ama küçük. Bu bir dönüşümü gerektirir.