Stresin İdeal Dozu
Ne kadar çok stres yaşıyoruz günümüzde! Başta Covid-19, sonrasında işler güçler derken kendimizi yoğun ve stresli bir ruh hali içinde buluyoruz. Peki hayatımızın en önemli parçası haline gelmiş olan bu stres, gerçekte ne? Fazla stres yapmanın zararlı olduğunu artık pek çoğumuz biliyoruz fakat stresin ideal dozunun olabileceği, stresin kişiye faydalı olabileceğini hiç aklınıza getirmiş miydiniz? Stres, kesinlikle normal bir tepkidir ve evrenseldir.
Öncelikle stres, sadece duygusal değil, aynı zamanda fiziksel de bir gerginlik hissidir. Sizi sinirli, kızgın veya gergin hissettiren herhangi bir olay ve düşünceden kolaylıkla kaynaklanabilir.
Fiziksel olarak bakıldığında stres, vücudumuzun yaşanan bir zorluğa verdiği tepkidir. Çok az stres can sıkıntısına ve depresyona neden olabilirken, fazlası anksiyeteye ve sağlığımızın kötüleşmesine yol açar. Ancak doğru miktarda stres, beynin ideal performansına ulaşmasına yardımcı olur.
Stresli bir durumda vücudumuz adrenalin ve kortizol gibi çeşitli hormonlar salgılayarak strese tepki verir. Bu hormonlar sayesinde beynimiz daha uyanık kalır, kaslarımız gerilir ve nabzımız artar. Kısa vadede bu tepkiler iyidir çünkü strese neden olan durumla başa çıkmamızda bize yardımcı olurlar. Bu durum aslında vücudumuzun kendini korumasının da bir yoludur.
Kısa vadeli ve kolayca alt edebileceğimiz strese akut stres adı verilir. Frene bastığımızda, biriyle tartışma yaşadığımızda, hafif bir kaza yaşadığımızda hissedilir. Ve tehlikeli durumları yönetmemize yardımcı olur. Ayrıca sadece olumsuz olaylarla birlikte değil, yeni ve heyecan verici bir şey yaptığımızda da ortaya çıkar.
Kronik stres ise uzun sürelidir. Haftalarca ya da aylarca sürebilir. Bazen kronik strese o kadar alışırız ki, bunun bir sorun olduğunun farkına varamayabiliriz. Bu aşamada, stresi yönetmenin yollarının bulunması gerekir aksi halde kronik stres sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik streste, mevcut hiçbir tehlike olmasa bile vücut sürekli olarak tetikte kalır. Bu durum zamanla yüksek tansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi birçok hastalığa davetiye çıkarır.
Stresli bir durum yaşadığımızda stresi kronik bir hale getirmeden ondan faydalanabiliriz. Faydalandığımız bu tür strese pozitif stres denir. Pozitif stres, temelde ne yaptığımız gerektiği konusunda bize yardım eden strestir. Eğer stres doğru yönetilirse performansımızın zirveye çıkmasında bize yardımcı olur. Kendimizi zorluklar karşısında daha güçlü hisseder ve günlük zorlukların üstesinden daha kolay geliriz. Ayrıca pozitif stres, hedeflerimize ulaşmak için bizi motive edici bir rol üstlenir. Var olan hedefleri ve görevleri daha verimli bir şekilde tamamlamamıza yardımcı olur.
Stres her ne kadar bunaltıcı hissettirse de, aynı zamanda bizi problem çözmeye, yeni beceriler kazandırmaya ve dayanıklılık geliştirmeye zorlar. Sonrasında ise artan direnç ve özgüven sayesinde kendimizi daha az tehdit altında hisseder ve karşılaştığımız olayları daha kolay kontrol altında tutarız.
Aynı zamanda korkularımızla ve zorluklarla yüzleşirken yaşadığımız stres, onlardan kaçınmak yerine onları yaşayarak deneyimlememize yardım eder. Bu sayede gelecekte bizi strese sokan durumlarla başa çıkmak için kendimizi daha donanımlı ve güçlü hissederiz.
Özetle, stres normal ve evrensel bir duygu, deneyim. Altında giderilmesi gereken bir ihtiyaç var. Duygu tazeyken, kronikleşmemişken başa çıkmak, çözüm bulmak daha kolay. Aksi halde, aklımıza, kalbimize, bedenimize büyük zararlar verebilir.
Yorum Yaz