Online Terapi
Online Terapi

Terapi, nehri geçmek için kullanılan bir teknedir, sadece, karşı kıyıda inmeyi hatırlamamız gerekir…

Therapy is a boat to cross the river, we just have to remember to get off on the other side…

Caroline Myss

Herkesin hayatında inişler, çıkışlar olur. Mutlu zamanlar olduğu kadar, zor, tehditkar, üzücü, boğucu veya çözümsüz hissettiren anlar da olur. Böyle zamanlarda insan genellikle ilk başta, etrafından destek arar. Ancak dost/akraba/arkadaş yerine, soruna ‘’objektif-tarafsız’’ bir gözle baktıracak bir uzman, sorunun odağına kısa sürede ulaştırabilir. Çözüm odaklı, deneyimsel, dönüştürücü bir terapi metodu uygulayan bir uzman, kişinin sıkıntısını kısa zamanda giderebilir. Özellikle kronik, belirli bir pattern ile tekrarlanan konularda uzman desteği çok faydalıdır.

Her psikolog terapi yapabilir mi?

Hayır! Psikoloji lisans eğitimi, psikoloji hakkında teorik bilgiler verirken, belli konulara odaklanarak araştırma yaptırtır. Bazı bölümler staj imkanı sağlayabilir.

Master veya doktora eğitimi, odaklandığı uzmanlık alanına göre bir miktar terapi deneyimi kazandırabilir.

Terapi yapan psikolog (Psikoterapist) veya psikiyatr seçtiği terapi modelinin eğitimini, genellikle, eğitim vermeye yetkili birisinden, bir merkezden alır. Bu eğitim teorik bilgiler, terapiste ‘’öz-farkındalık’’ kazandıracak çalışmalar içermelidir. Ardından da süpervizyon süreci olmalıdır. Öz farkındalığı yüksek bir psikoterapist, danışanına gerekli empatiyi de göstererek, onu deneyimsel ve dönüştürücü bir terapi sürecine alabilir.

Hangi psikoterapi modeli bana uygundur?

Halen onlarca farklı terapi modeli bulunmaktadır. Kişi, ihtiyacına ve maddi, manevi imkanlarına göre farklı çalışmalara ulaşabilir. Önemli olan seçilen terapi modelinin deneyimsel ve dönüştürücü “experiential and transformational” olması gerekir. Sadece akıl seviyesinde yapılan terapiler semptomları geçirebilir ancak kesin ve derin bir tedavi sağlamayabilir.

Bireysel psikoterapi belirli bir tema için tercih edilebileceği gibi, kişisel gelişim konusunda da faydalı olabilir. Aynı dili konuşuyor olmak birbirimizi yüzde yüz anlıyoruz anlamına gelmez. Çoğu zaman söylediklerimiz ile duygularımız, isteklerimiz uyuşmaz. Çeşitli nedenlerle kendimizi olduğumuzdan farklı ifade ederiz bu da ilişkilerimize yansır. En önemlisi de kendimizle olan ilişikimize yansır. Psikolojik bir sıkıntının özünde, kalp ile akıl arasında çelişki yatar çoğu zaman…

Dikkat edilmesi gereken ve çoğu zaman da ihmal edilen bir husus vardır. Bazı psikolojik sıkıntılarımızın kaynağı biyolojik olabilir. Hormonal değişiklikler, mineral, vitamin eksiklikleri, çeşitli biyolojik hastalıklar da psikolojimizi etkiler. Bu nedenle psikoterapiye başlanmadan önce genel bir sağlık taramasından geçmek faydalıdır.

Kişisel pratiğimde, farklı ekollerde aldığım tüm eğitimleri harmanlayarak eklektik bir terapi tarzı uyguluyorum. Kendi terapi tarzımın özelliklerini sıralamam gerekirse:

  • Deneyimsel ve dönüştürücü çalışmalar içeriyor
  • Bilinçdışı ve bilinçaltını devreye sokacak egzersizler yer alıyor
  • Seans dışında kitap, film önerileri ve çeşitli farkındalık kazandırıcı ödevler içeriyor
  • Seans aralarında email ve gerekirse mesaj ve telefon aracılığıyla iletişimde kalınıyor
  • Sorun ne olursa olsun, varoluşçu temalara değiniliyor (hayat amacı, yanlız kalma korkusu, ölüm korkusu, sorumluluk/özgürlük temaları, …)
  • Belirli sayıda seans yaptıktan sonra (kişiye göre farklılık gösterir) molalar vererek farkındalıkların, deneyimlenilenlerin hayata aktarılıp aktarılamadığı kontrol ediliyor
  • Benimle çalışmak isteyen bir danışandan kendini ve problemi, beklentisini anlatan bir yazı talep ediyorum (e-posta olarak). Akabinde istenirse, kısa bir telefon görüşmesinin ardından randevulaşıp, ilk görüşmeye hazırlanıyorum. Gelen yazı, danışan hakkında vakit kazandırıp, çok önemli ipuçları verip, benim terapist olarak nasıl destek olabileceğim hakkında da bir kanaat oluşturuyor.
  • Benim kişisel çalışma stilimde, bir seans 60 ila 75 dakika arasında değişir. Deneyimsel, dönüştürücü terapilerde bilinçdışı imgeleme çalışmaları, biraz daha uzun zaman gerektirir. Başlangıçta 90 dakika süren bir seans, danışan deneyim kazandıkça, 60 dakikaya kadar iner. Ortalama 75 dakika civarındadır.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Konuşmayı Başlat
1
Merhaba! Aklınızdaki sorular için buradayız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?