Ruhsal Deprem Çantamız
Ruhsal/duygusal depremler kaçınılmazdır, yaşam yolculuğumuzun olmazsa olmazlarıdır. Kişisel tekamülümüz depremlerle gerçekleşir. Mutlu, mesut, keyifli anlarda kimse ‘dönüşüme’ kafa yormaz. Aksine ‘statu quo’ yu korumak için yoğun çaba sarf eder. Ancak depremler kaçınılmazdır, büyümek, gelişmek, olgunlaşmak onlar sayesinde olur.
Tüm kişisel gelişim çalışmaları, psikoterapiler, bu depremlerin hasarını en aza indirerek, onlardan en fazla ders alarak hayata tekrar mutlu, mesut, keyifli devam ettirmeyi hedeflerler. Taa ki bir sonraki depreme kadar 😉 Kişisel depremlerimizi en az hasar, en fazla fayda/dönüşüm ile savuşturmak için “ruhsal deprem çantamız”ı oluşturmamız çok önemlidir. Bunu da depremden önce, rahat zamanlarımızda hazırlamamız gerekir ki deprem olduğunda paniğe kapılmadan harekete geçelim.
‘Kişisel Ruhsal Deprem Çantanız’da neler olabilir?
- Mümkün olduğunca yansız, objektif dinleyip yorum yapacak arkadaşlar, dostlar, aile fertleri… Tercihen birkaç kişi ancak çok fazla değil. (İpucu: Siz birini şikayet ederken size ‘gaz’ veriyorsa kesinlikle yanlış kişidir. O sizin dediklerinizi mutlak doğru almamalı, 3. kişi için açık kapı bırakmalıdır. Onun odağı sizin ‘duygunuz’ ve ‘algınız’ olmalı, sizi ‘an’da farkındalığa’ davet edecek şekilde davranmalı, konuşabilmelidir.)
- Hızlı rahatlatan, farkındalığınızı ‘an’a getiren nefes teknikleri
- Keyiflendiren, neşelendiren müzik. Müziğin frekansı, % 60’ı-70’i su olan bedenimizde hızlı yol alır, kişisel frekansınızı değiştirir.
- Besleyici yiyecekler, içecekler (duygusal yeme tuzağına düşmeden). Bilinçle yenen bir parça çikolata, kalorisinin çok ötesinde fayda sağlayabilir.
- Başucu ‘cevap’ kitapları. ‘Şimdinin Gücü’, ‘Dört Anlaşma’ gibi kişisel gelişim kitaplarının yanı sıra, sevdiğiniz herhangi bir kitap olabilir.
- Güldürecek, eğlendirecek, ilham verecek veya hatta tatlı tatlı ağlatacak bir film (sürpriz ile karşılaşmamak için önceden seyrettiğiniz bir film olsun!)
- Kısa süreli tatil (Şehir içi bile olabilir)
- Bitkisel çaylar (Melisa, papatya, sarı kantaron)
- Eğer gerekirse bir süre düzenli kullanılacak bitkisel destekler (Her deprem döneminde tam kan tahlili yaptırmak da faydalıdır. Herhangi bir element eksikliği veya fazlalığı da ruh durumunuzu etkiler.)
- Size keyif veren bir aktivite, hobi (Çocuklar hamur oynar da büyükler oynayamaz mı? Un+su mıncıklayabilirsiniz, yemek zorunda değilsiniz 🙂
- Profesyonel destek psikolog, psikiyatrist
- Ağır bir deprem ise veya etkileri birkaç aydan fazla sürüyorsa, psikiyatristin kontrolünde medikal destek
Bu liste en çok kullanılanlardan oluşmuştur. Kişisel tercihlere göre değişir, şekillenir.
Kilit konu, bu listenin ‘DEPREMDEN ÖNCE’ yapılması, hazırlanmasıdır.
Unutmayın! Deprem zamanı elinizin altında ne varsa sadece ona uzanabilirsiniz…
Yorum Yaz